Celoštátna slovenská samospráva v Maďarsku

Spoločne za náš jazyk, za našu kultúru!

Národná volebná komisia (NVB) na svojom zasadnutí 22. októbra 2014 rozhodla o vyhlásení výsledkov volieb do celoštátnych národnostných samospráv. Slávnostné odovzdanie poverovacích listín zvoleným poslancom - medzi nimi aj novým poslancom Valného zhromaždenia Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku - sa uskutočnilo dňa 28. októbra 2014 v budove Národnej univerzity štátnej služby.
Poverovacie listiny novým poslancom odovzdali podpredsedníčka Národnej volebnej komisie Éva Bozsókiová a predsedníčka Národného volebného úradu Ilona Pálffyová. Na základe výsledkov komunálnych volieb 12. októbra sa ustanovilo 2 143 miestnych a 60 regionálnych samospráv, do trinástich celoštátnych národnostných samospráv bolo zvolených 267 poslancov. Celoštátna národnostná samospráva bude mať 15 členov u Bulharov, Grékov, Poliakov, Arménov, Rumunov, Rusínov, Srbov a Ukrajincov, 23 členná bude chorvátska a slovenská, nemeckú bude tvoriť 39 a rómsku 47 poslancov.
https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t31.0-8/1403569_735873816490684_3415126523758195091_o.jpg
Átvették megbízólevelüket az országos nemzetiségi önkormányzatok képviselői - 2014. október 28-án a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetem épületében Bozsóki Éva, a Nemzeti Választási Bizottság elnökhelyettese és Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke adta át az október 12-i nemzetiségi választáson országos önkormányzati mandátumot szerzett képviselőknek a megbízólevelet. Bozsóki Éva az ünnepségen arról beszélt: Magyarország alaptörvénye szerint a nemzetiségek államalkotó tényezők, joguk van az önazonosság szabad vállalásához, megőrzéséhez, az anyanyelvhasználathoz, kultúrájuk ápolásához, és ahhoz, hogy helyi, területi és országos önkormányzatokat hozzanak létre. Hozzátette: az október 12-i választáson 2143 települési nemzetiségi önkormányzat, 60 területi nemzetiségi önkormányzat jött létre, a 13 országos nemzetiségi önkormányzatba 267 képviselőt választottak meg a névjegyzékbe vett választópolgárok. Most, hogy a választások befejeződtek, az egy nemzetiségen belüli jelölőszervezetek közötti együttműködésnek kell meghatároznia a nemzetiségeik érdekében kifejtett közös munkájukat - tette hozzá az elnökhelyettes, hangsúlyozva: „a választások eredményeképpen önök, mint megválasztott képviselők már nem adott szervezetet, az azt támogató polgárokat képviselik, hanem az országban élő valamennyi, nemzetiségükhöz tartozó választópolgárt.” A választás nyomán 15 tagú országos önkormányzat alakulhat a bolgár, a görög, a lengyel, az örmény, a román, a ruszin, a szerb, a szlovén és az ukrán nemzetiségnél, 23 tagú a horvát és a szlovák nemzetiségnél, 39 tagú a német nemzetiségnél és 47 tagú a roma nemzetiségnél.
(mti) - Fotó: (-hl)

Celoštátna slovenská samospráva v Maďarsku  2015  Országos Szlovák Önkormányzat