Országos Szlovák Önkormányzat

Nyelvünkért, kultúránkért, a szlovákságért!

Ľudové noviny

a magyarországi szlovákok hetilapja és netlapja

 

A magyarországi szlovákok egyetlen hetilapja, a Ľudové noviny és naponta frissülő netlapja, awww.luno.hu legfontosabb célja és feladata a nemzetiségi lét, a 11 megye kb. 110 településén élő, becslések szerint százezernél is nagyobb lélekszámú hazai szlovákság identitásának, anyanyelvének és kultúrájának megőrzése, illetve fejlesztése.

Az 1957-ben alapított sajtóorgánum lapgazdája az Országos Szlovák Önkormányzat, kiadója Legatum Nonprofit Közhasznú Kft. A Ľudové noviny főszerkesztője Horváthné Körtvélyesi Ivett.
A szlovák nyelven írott érdekes és hasznos olvasnivaló mellett sok fekete-fehér és színes fotót is közlő magazinjellegű újság hétről hétre anyanyelven tájékoztat a magyarországi szlovákság életéről - kulturális, oktatási, politikai, hitéleti, irodalmi, gazdasági és egyéb témájú cikkek gazdag palettáját kínálva az olvasók valamennyi korosztályának. A tárgyilagos, plurális, pártatlan és etikus újságírás írott és íratlan szabályait betartva a Ľudové noviny a hazai szlovák önkormányzatok és társadalmi szervezetek mellett nyílt fóruma mindenkinek, aki szívén viseli a magyarországi szlovákság sorsát. A hetilap valósághű képet ad a hazai szlovák nemzetiség helyzetéről és életéről; nemcsak híreket, tudósításokat, riportokat és interjúkat közöl, hanem a dolgok hátterét felfedő, az összefüggésekre rávilágító elemző írásoknak is teret biztosít. 2004
októberétől, a www.luno.hu című naponta frissülő netlap elindításával megváltozott hetilapunk megjelenésének gyakorisága. A magyarországi szlovákok portálja tele van (főleg nemzetiségi) életünk aktuális történéseivel. A www.luno.hu weboldal különlegessége a nyomtatott hetilappal összehasonlítva, a napi frissítésen kívül, a szabadszavas keresési lehetőség az állandóan szélesedő cikk-kínálatban, ide számítva elektronikus archívumunkat is (ez hetilapunk régebbi számait is tartalmazza). Hasonlóan fontosnak tartjuk a tallózót - a szlovák és a magyar lapokból készített összeállítást főleg a magyarországi szlovákokat érintő témákban jelentetjük meg, de portálunkon helyet kapnak a nagyobb terjedelmű írások is. Az egyes rovatok tartalma megegyezik hetilapunk évtizedek óta megszokott tagolásával.

Nagy örömünkre szolgálna, ha kérdéseikkel, észrevételeikkel vagy ötleteikkel megkeresnének bennünket.

E-mail:
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.,

postacím: Ľudové noviny, 1555 Budapest 62., Pf.: 99.

Tovább a www.luno.hu -ra

Copyright © 2011-2012. All Rights Reserved.