Az Országos Szlovák Önkormányzat sajtóközleménye

2018.01.17.

Az Országos Szlovák Önkormányzat elfogadta jelöltlistáját a 2018. évi országgyűlési választásokra

Áder János köztársasági elnök január elején kiírta a 2018. évi országgyűlési választásokat. A választásokra való felkészülés jegyében az Országos Szlovák Önkormányzat Közgyűlése 2018 január 16-án megartotta idei első ülését. A Közgyűlés napirendjén az OSZÖ 2018–2022-es választási ciklusra szóló programjának elfogadása, valamint az önkormányzat jelöltlistájának összeállítása szerepelt.

A választási eljárás jogi szabályozása nem változott, így a nemzetiségek – köztük a szlovákok – jelölő szervezetei a választásokon az országos önkormányzatok. A jelöltek listáját tagjainak javaslatai alapján a Közgyűlés hagyja jóvá.

Az OSZÖ választási programjának egyhangú elfogadását követően a Közgyűlés tagjai arról döntöttek, hogy – ahogyan az előző választásokon – idén is 5 fős listát állítanak. A 2014-es nemzetiségi önkormányzati választásokon két listáról bekerült közgyűlési tagok a lista egyes helyeire tehettek javaslatot. A javaslatokról a Közgyűlés titkos szavazással döntött. E szavazások eredményeként a következő szlovák nemzetiségi lista került elfogadásra:

Anton Paulik / Paulik Antal
Alžbeta Hollerová Račková / Hollerné Racskó Erzsébet
Anna Komjáthiová / Komjáthi Anna
Ondrej Kiszely / Kiszely András
Judita Lénártová Orliczká / Lénártné Orliczki Judit

A jelöltlista a Nemzeti Választási Bizottság részére történő hivatalos benyújtást, illetve az NVB általi regisztrációt követően válik hivatalossá.

OSZÖ

 

Ki kicsoda az OSZÖ listáján?

Anton Paulik – a pozsonyi Komenský Egyetem történész szakán szerzett diplomát, a Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezetének alapító elnöke, a központi közigazgatás nemzetiségi területét felügyelő szerveinek két évtizeden át volt munkatársa, nemzetiségi szakértő.

Alžbeta Hollerová Račková – a pozsonyi Komenský Egyetem újságírás szakán végzett, a Ľudové noviny volt főszerkesztője, az OSZÖ Kulturális Bizottságának korábbi tagja (1998-2006), az OSZÖ jelenlegi elnöke.

Anna Komjáthiová – a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem szlovakisztika szakán végzett, a több éven keresztül volt a vanyarci Rozmarín és a budapesti Lipa művészeti együttesek tagja, Budapest XX. kerülete szlovák nemzetiségi önkormányzatának első elnöke, a Magyarországi Szlovákok Szövetsége Közhasznú Alapítványának kurátora.

Ondrej Kiszely – a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem szlovakisztika szakán végzett, az OSZÖ Kulturális és Ifjúsági Bizottságának külső tagja, a Csabai Szlovákok Szervezetének tagja, a Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezetének elnöke.

Judita Lénártová Orliczká – közgazdász, a zólyomi Műszaki Egyetem erdészet szakán végzett, hosszú éveken át volt a Veľká Bukovinka művészeti együttes tagja, jelenleg a répáshutai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és az OSZÖ Pénzügyi Bizottságának tagja.

VISSZA